A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

"Férfiak! Férfiak!! Férfiak!!!"

2009.09.04. 20:31 | Fereste | Szólj hozzá!

Shaw: Pygmalion

Csak tudnám, Shaw honnan tudott ennyit rólunk, nőkről. Ez a darab olyan mély érzelmeket váltott ki belőlem, hogy előre megmondom, ez egy szélsőséges, rinyálós, nőcis poszt lesz. Egyébként nem szoktam ilyen lenni. De egyszer még én is megtehetem.

A Teremtő Férfi felszed az utcáról egy virágáruslányt, hogy hercegnőt faragjon belőle, vagyis hogy alkosson. Hogy a "semmiből" valami nagyot hozhasson létre. Persze mindezt csak azért, hogy saját tudását fitogtassa, hogy tetszelegjen maga és a világ előtt, hogy férfiúi öntudata az egekben röpködjön.

A nő pedig, aki tetszeni, megfelelni szeretne, a rideg tudósvillából otthont varázsol. Kiismeri a férfi minden szokását, azokat is, amikről maga Higgins sem tud. És csak azért, hogy Higgins ne veszítse el a fogadást, tökéletes hercegnővé válik. Cserébe csak egy csöpp szeretet, figyelmet, kedvességet szeretne.

Hát persze azt lesheti, szegény virágáruslány. A kísérletnek vége, a fogadás megnyerve, Liza innentől már unalmas, mehet a világnak. De azért mégis úgy menjen már útjára, hogy közben segít Higgins-nek... Mert hát akkor ki fogja tudni a találkozóit, ki viszi neki reggelente a papucsát, ki vesz neki kesztyűt, ki szól Pearce-nének, hogy inkább teázna?? És hát végső soron persze Liza hiányozni fog Higgins-nek... hiszen megszokta a lány hangját és az arcát.

Hát ez van. Lépdelünk néhányan ebben a Hamupipőke-cipőben :) A nő kiteszi a lelkét valaki különlegesért, aki megmagyarázhatatlan módon vonzza, maga sem tudja miért. Cserébe pedig csak sokadik lehet a férfi életében. Persze kérő van másik, lehet, hogy nem is egy, de egy se az, aki igazán kéne.

Higgins-ék éppoly kegyetlenek Lizával, mint Vizyék Édes Annával. Shaw férfijainak nagyon nagy szerencséjük volt, hogy ép bőrrel megúszták :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr141360738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: shaw
süti beállítások módosítása