A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

Hemingway mosolya

2009.07.29. 15:44 | Fereste | 1 komment

A Facér Jimmy című filmben Jim egy depressziós, középkorú férfi. Szobájának falán csupa öngyilkos író és költő. Középen a kedvence, Hemingway. Egy nap Jim barátnője úgy határoz, hogy kihúzza barátját a gödörből. Első lépésként egy mosolyt ajándékoz Hemingway-nek.

Ezen a nyomon haladva azt vizsgáltam, hányszor fordul elő Hemingway műveiben a mosoly vagy a nevetés.

1. Az öreg halász és a tenger

75 oldalon 1x fordul elő a vidám, 1x a boldog és 2x a mosoly kifejezés.

-> A mosolygásból az egyik igazából nem a halászra vonatkozik: "Akkor aztán nem ér készületlenül, ha egyszer mégis rám mosolyog a szerencse."

-> A másik három kifejezés már valóban Santiagóra vonatkozik.

  1. "Boldog volt, hogy megint érzi a zsinór finom feszülését."
    Az egész műben csak ekkor használja a boldog szót. Nem akkor, mikor kifogja a nagy halat, mikor diadalmaskodik; hanem miközben halászik. Mikor a dolgát végzi. Mikor azt teheti, amit egész életében szeretett, és amire rendeltetett az élete. "Te arra születtél, hogy halász legyél." (ugyanez a gondolat A Kilimandzsáró havában: "Mindnyájan arra születtünk, amit csinálunk.").
    A boldogság nem egy kiemelkedő, sikerhez köthető pillanat, hanem maga az a folyamat, mikor azt csinálhatod, amire születtél.
     
  2. "Minden öreg volt rajta, csak a szeme nem, mert a szemepárja vidám volt és törhetetlen,s olyan kék, akár a tenger."
    Elég nagy klisé a lélek tükre a szem, de hát erről van szó. Az első pontban foglaltak után azt hiszem, ez egyértelmű. A szempár azért vidám, és azért nem öreg, mert a tenger van benne, vagyis az, ami a halász életét determinálta.
     
  3. "Az öreg kinyitotta szemét, és eltartott egy-két másodpercig, amíg felocsúdott távoli utazásából. Aztán elmosolyodott."
    A másik mosolygás ébredés után történik. Santiago álmaiban Afrikát látja a parton lépdelő oroszlánokkal, ami a gyermekkorára emlékezteti. A halász idős korára visszatér egyfajta gyermeki állapothoz. Álmai is ezt mutatják, ill. az is, hogy újra magában beszél. Persze ez lehet a magánytól is, meg attól is, hogy megzavarodott már az elméje; de szerintem arról van szó, hogy visszatért a gyerekekre jellemző egocentrikus beszéd.

    A halas kaland során Santiago egyszer sem álmodik az oroszlánokról. Csak a mű végén, a közelgő vég pillanatában. Az álom lehet a gyerekkor, s egyben a halál szimbóluma. És egy ilyen álom után mosolyodik el ébredéskor.
     

Még azon gondolkodtam el, hogy megnyugvást talál-e a végén az öreg. Mert egyrészt teljesítette feladatát, utoljára igazán nagy halat fogott, majd visszatért a kunyhójába, a fiúhoz, akit szeret. De el is vesztette a zsákmányt, és még az utolsó oldalakon is ezeket mondja: "Legyőztek... Alaposan legyőztek... Nekem nincs szerencsém. Már elhagyott a szerencse örökre."
Szeretném azt hinni, hogy végső álmával "rájött", hogy nem számít, hogy elvesztette a halat, vagy hogy eljárt felette az idő. De egyáltalán nem biztos, hogy a mosolytalan Hemingway is így gondolja.



 

            

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr631275814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ysteee 2009.08.20. 18:21:58

úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :)
Címkék: hemingway
süti beállítások módosítása