A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

A világ balszerencséje: a fehérember

2011.08.15. 11:50 | C.B. | Szólj hozzá!

Toni Morrison: A Kedves

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legmeggyőzőbb „vádirat” a rabszolgaság intézménye ellen, amit valaha olvastam, egy végsőkig kiélezett példa segítségével. Olyan kérdéseket tesz fel az írónő, mint hogy mit jelent a szabad akarat, hogyan lehet megtanulni a szabadságot? Mennyiben bűn elkövetni szörnyű dolgokat a szeretet nevében?

Sethe megszökött Édes Otthonból, a farmról, ahol 14 éves kora óta volt rabszolga, ahol férjet talált, gyerekeket szült, de valójában egyetlen percig sem élt önmaga miatt vagy önmaga számára, termékenysége is csak a gazda gyarapodását szolgálta. Hiába volt az első gazda emberséges, a rabszolgaság alapja az ember elállatiasítása, a személyiség tagadása és tönkretétele. Olyan életet jelent, amit Sethe soha nem kívánna a gyermekeinek, főleg nem egy olyan vérszomjas és kegyetlen úr, mint a második gazda uralma alatt. Sethe nem bírja elviselni a gondolatot, hogy visszavigyék oda a gyerekeit, vagy eladják őket máshova, hogy dolgozó állatokká tegyék őket. Ezért mikor rájuk talál a könyörtelen gazda és a rabszolga-felügyelő felszabadított anyósának pajtájában, Sethe kárt tesz fiaiban és megöli idősebbik kislányát, legkisebb babája is csak véletlenül menekül meg.

Anyaként meg van győződve róla, hogy helyesen cselekedett, nagy-nagy szeretete diktálta neki tettét. Azonban az egyik bajt nem lehet másik kegyetlenséggel orvosolni, Sethe 18 év után is bűnhődik: a fekete közösség kitaszítja, a fiai elhagyják, magányosan él legfiatalabb lányával, aki a szökés során született a folyóban egy kis csónakon. Szellem lakja a házukat, a meggyilkolt kislány, Kedves szelleme. Ekkor azonban, 18 év múlva, megérkezik Paul D., Sethe egykori rabszolgatársa Édes Otthonból, a múlt újra kopogtat az ajtón, de vele érkezik a boldogság reménye is. Paul D. kikergeti a szellemet a házból és maga költözik be Sethe mellé az ágyba. Azonban Kedves árnyát nem lehet ilyen egyszerűen elűzni, húsvér lány alakjában jelenik meg újra, kiszipolyozza és őrületbe kergeti anyját, majdnem véget vet a kapcsolatnak Paul D-vel. Az utolsó pillanatban a helyi közösség kiáll Sethe mellett, a gonosz szellemet végleg elűzik, a férfi visszatérhet. De vajon kaphat az ember feloldozást ennyi borzalom után? Sokkal inkább támad kedve lefeküdni pihenni, örökre, ahogy az anyós is tette, fia elvesztése és a tragédia után.

Az identitás elvesztésének folyamatát mesterien ábrázolja a regén: Sethe anyját Afrikából hurcolták el, az ő generációja még saját nyelvét beszélte, saját szokásokkal, táncokkal, kultúrával rendelkezett. Sethe már nem érti anyanyelvét, csak homályos emlékei vannak anyjáról is, akitől elszakították az egyik farmon. Sethe már nem ismeri a szabadságot, nem tiszta számára, mi a helyes. Egyetlen dolgot tud csak biztosan: akit szeret, azt meg akarja menteni a szenvedéstől, a véresre veréstől, a megerőszakolástól, bármi áron. Ezzel pedig megszegi az íratlan törvényt, amit a fekete közösség védekezésül alakított ki az embertelen körülmények közt.

„Hogy egy valamikori rabszolganő bármit is ennyire szeressen, az kockázatos dolog, különösen, ha a gyerekeit választja ki erre a nagy szeretetre. A legjobb… épp csak egy kicsit szeretni; mindenkit csak egy kicsit, úgyhogy amikor eltörik a gerincét vagy bedugják egy hullazsákba, akkor talán marad még benned egy kicsi szeretet a következőnek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr483154686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: morrison
süti beállítások módosítása