A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

A felnőtté válás három lépcsője

2011.06.09. 21:50 | Fereste | Szólj hozzá!

Golding: Piramis

Három rövid történet arról, hogyan ábrándulunk ki álmainkból, szerelmeinkből, s növünk bele a tisztes polgári életbe. Hogyan szakadunk el gyerekkorunk helyszíneitől, embereitől. S hogyan hagynak nyomot mégis egész életünkön, mint forradásos sebek a bőrön. Az ifjú Oliver története egy angol kisvárosból, aki kezdetben végtelenül szerelmes, és arról ábrándozik, egy nap zenész lesz. Aztán persze máshogy alakulnak a dolgok... csak három lépés kell hozzá.

1. lépcső: testiség vs. igaz szerelem. Bizony, örök kérdés. A kamasz Olivert emészti a plátói szerelem, de sajna választottja már más menyasszonya. Ugyanakkor ott van a város közkincse, a csinos Evie. Ha minden férfi megkaphatja, ő miért ne? Udvarol, kér, majd ellentmondás nem tűrően követel, s a lány az övé lesz, méghozzá az egész város szeme láttára, egy dombtetőn. Oliver titkon még mindig a másikat szereti, így aztán ő is belép azok sorába, akik megkeserítették Evie életét. 

2. lépcső: ami szeretnék lenni vs. aminek tanulok. Oliver kiskorától kezdve nagy érdeklődést mutat a zene iránt, hegedű leckéket is vesz, és zongorázni is tanul. A család is zeneszerető, de mértéktartóan: a művelt családok erénye a zenei tájékozódás, de csupán hobbiként egy rendes szakma mellett. Olivernek pedig van esze, orvos is lehet belőle. Olivert furcsa zenetanárának hányattatott sorsa is taszítja a zenetanulástól, így semmi kétség, orvos válik belőle.

3. lépcső: szülőföld vs. messzeiinnen. Menekülés. Oliver lassan új életet kezd, elhagyja a várost, ahol minden valami kudarcra emlékeztetni. Kudarc, hogy akibe szerelmes volt, valójában üresfejű lány; hogy akivel először szeretkezett, végleg a romlás útjára lépett; hogy a zenetanárát cserben hagyta; hogy a kisvárosi élet mosolygós derűje mögött valami sötét és bűzös rejtőzik.

Oliverből orvos lesz, elvesz valakit (nem helybélit), két gyermekük lesz, s egy távoli városban békésen élik életüket. Oliver felnő.

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr202971820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: golding
süti beállítások módosítása