A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

Sam új életet talál Európában

2010.02.09. 22:37 | C.B. | Szólj hozzá!

 

Sinclair Lewis: Dodsworth

A regény egyik legfőbb, sokszor és sokat boncolgatott témája a születő modern Amerika és az „ősöreg” Európa közti különbség. Vicces, hogy az ellentét alátámasztására használt érvek szinte ugyanazok voltak 1925-ben, mint ma. Durván leegyszerűsítve: barbárság vs ezeréves kultúra, modern komfort vs sznob jómodor, természetesség vs kiművelt finomság stb. Erről eszembe jutott a Szex és New York egyik része, amiben Carrie egy Amerikában élő orosz művésszel jár, de túl kifinomultnak, túl romantikusnak, túl európainak érzi a férfit, ezért nem találja a helyét a kapcsolatban. Elmegy vele Párizsba, ahol kívülállósága még szembetűnőbbé válik. Az Európában elveszett kislányt a bunkó de vérbeli amerikai szerelme hozza haza. Felmerült bennem a kérdés: tényleg ilyen mély lenne a két kontinens közti ellentét? Békés párkapcsolatra gondolni sem lehet? Kicsit sarkított elképzelés… Lewis regénye tele van elgondolkodtató sztereotípiákkal. A népek, emberek különbségét kutatja, ez az a színes, érdekes, kérdésekkel teli háttér, ami előtt a több hónapos európai kiruccanáson lévő amerikai házaspár tragédiája lezajlik. Az idegen európai környezetben kiütközik összeférhetetlenségük, a feleség, Fran igazi gyötrő hárpiatermészete és kalandvágya. Lewis a házaspárral kapcsolatban olyan kérdéseket feszeget, amik szerintem sokkal fontosabbak annál, hogy mi a különbség amerikaiak és európaiak közt. Mit kezdjen magával az 50 éves sikeres feltaláló-üzletember, aki mindent elért amit lehetett, boldognak hitte magát, ám az utazás, semmittevés unalmas hónapjai alatt egész eddigi életének értelmét kétségbevonja: imádott felesége eltávolodik tőle, az üzlet nélküle is remekül megy, a gyerekei felnőttek. Már nem támaszkodik rá senki, ezért ő se talál többé támaszt. Sam Dodsworth-nek ezek után újra kell definiálnia önmagát és életcéljait, hogy visszanyerje életkedvét miután a felesége megalázza, agyon szekálja, végül megcsalja és elhagyja. De a fájdalomból újra felmerülve rájön, hogy mégis van hozzáillő nő, aki tetterős, derűs, kedves tud lenni követelődzések nélkül, aki az alkotó életben társa lehet és nem csak gyengeségeit tudja kidomborítani és kritizálni. Szerencsére végül vele marad, hisz jövő csak az okos Edith oldalán várhat rá, a megváltozni képtelen, fagyos, elvágyódó Fran csak agyon kínozná, megölné. Az évtizedeken át imádott feleség emléke azonban örökre fájó seb marad Sam lelkében, hiszen olyan nehéz lemondani arról, aki annyi időn keresztül a mindenséget jelentette nekünk… Samnek is csak másodszori próbálkozásra sikerül.

(A fotóért külön köszönet Golonak)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr461744239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: lewis
süti beállítások módosítása