A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

Éjjeli viola

2009.09.13. 18:16 | C.B. | Szólj hozzá!

Sillanpää: Silja

Mese egy szegény finn lánykáról, akinek szerelme csak halálában teljesül be (és akkor is csak az ő édes kis lelkében).

Nehéz írni erről a regényről: egyszerű, szép, kedves elbeszélés a századforduló finn paraszti világáról, amit a végén felforgat a kommunista forradalom.  Egy gyönyörű, tiszta lányról szól, akin nem fog a szóbeszéd, a rosszindulat, a pletyka, akinek balsorsa a szülei életében gyökerezik, akik nem megfelelő házasságot kötötte. A tehetős gazda egyetlen fia elvett egy szolgálólányt. A vagyon elfolydogált a kezeik alatt. A leány, a család utolsó tagja árván nő fel, szolgálóként, elhagyatottan él, még egyetlen szerelme sem teljesedik be. Azután meghal tüdőbajban, mint az anyja, éppen olyan körülmények közt, ahonnan az kiemelkedett.

Az egész olyan szomorú. Kicsit Mikszáthra emlékeztet. Realista és lélekábrázoló. Körforgás.

„Csodálatos, hogy az élet mindig ilyen váratlan élményekkel lepi meg: valami megkezdődik, gyorsan kifejlődik és hirtelen elmúlik.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr961379393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: sillanpää
süti beállítások módosítása