A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

A járvány mindig ugyanaz

2009.09.05. 16:25 | C.B. | Szólj hozzá!

Camus: Pestis

Ez a regény pontos, részletes, naturalisztikus leírása az emberi szenvedésnek. Kínos részletességgel előadott kórtörténet.

Camus szereplői mindig férfiak. Mintha ők képviselnék az emberiségnek azt a részét, ami ilyen borzalmakat átél és gondolkodik rajta. A nők csak átvonulnak, mellékszerepelnek: házvezetőnők, anyák, vágyott távoli szerelmek. Mindez nem zavaró, inkább mélyen megrendítő: mintha az író csak olyan dolgokat akarna leírni, amit ő valóban átélt, vagy át tudna élni. Az egész mintha arról szólna: mi tükröződik a férfiak elméjében a világból; hogyan döntenek ezek a férfiak egy hosszú hónapokon keresztül pusztító szerencsétlenségben. A fanatikus keresztény pap itt elbukik. Hiszen hogyan is lehetne isteni egy olyan világ, ahol szörnyű kínok közt szenvednek ki a gyerekek?

Az orvos, Rieux a történet hőse, aki nem akart szent lenni, csak gyógyítani. Ő írta a krónikát, hogy „egyszerűen elmondja azt, amit csapások idején tanul az ember, azt, hogy az emberekben több a csodálnivaló, mint a megvetnivaló.” A békét csak az együttérzés hozhatja el, és a küzdelem a halál ellen, még akkor is, ha nincs értelme, még egyéni boldogságunk ellenére is.

Az abszurd emberek harca a túlélésért a terror iszonyatában. A pestis minden kollektív borzalom szimbóluma.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr161362155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: camus
süti beállítások módosítása