A rút luk

Irodalmi Nobel-díjasokhoz szólunk hozzá. Nem szakszerű elemzés, nem átfogó életrajz, csak a mi észrevételeink :)

Irodalmi Nobel-díjasok

Tőlük olvastunk eddig

Mi vagyunk...

Új hozzászólások

  • Minotaur: "– És ez neked kevés?! Mit akarsz?! A pénzedért szeresselek? Vagy azért a hófehér szűzi lelkedért?... (2009.09.29. 13:28) Sötét titkaink
  • Minotaur: Nem mintha egyetértenék a fenti amúgy igencsak feminista általánosítással, de biztos nagy élmény v... (2009.09.17. 23:56) Nem Tess d'Urberville... hálistennek :)
  • Kalap26: Jó volt a könyv... :) (2009.08.20. 18:26) A magányos Barabás
  • Ysteee: úgy néz ki ez a kép, mint "csubakka" :) (2009.08.20. 18:21) Hemingway mosolya

Mi az a rút luk?!

Csak ha végképp nem jöttél rá... Katt ide!

Franciaország lelke

2009.09.03. 10:40 | C.B. | Szólj hozzá!

G.B.Shaw: Szent Johanna

Naiv történelmi dráma. Jeanne d’Arc, mint a nacionalizmus és s protestantizmus előfutára. Újabb emberfeletti hősnő. Ő is egyszerű lány, nem ért a szavak csűréséhez-csavarásához, nem érti, az inkvizíció mit akar tőle. Mellette minden emberi akadékoskodás hihetetlenül nevetségesen hat. Nevetséges a tehetetlen, pénztelen dauphin, a morcona katonák, a mindentudó egyházi doktorok. Bájos bátorságával új világot teremt.

„Hát minden emberöltőben új Krisztusoknak kell kínhalált halniuk, hogy megváltsák azokat, akiknek nincs képzelőtehetségük?”

Azonban mikor az kerül szóba, vajon ha visszatérne az emberek közé, akik halála után imádni kezdik és szentként tisztelik, a válasz nem kétséges: újra megégetnék.

„Istenem, Istenem, aki a mindenséget megteremtetted; ez a te szép földi világod mikor fogadja már be a te szentjeidet?”

Azokat, akik újat hoznak a világba, mindig gyanakodva nézik. A maga korában Johanna éppen olyan modern nő volt, mint később Vivie és Eliza. Előrébb lendítették a történelem menetét. Van egy halvány gondolatom: Shaw legismertebb művei füzért alkotnak. Egy-egy nőről szólnak ezek a drámák, akikről érdemes a világot formáló férfiak mellett megemlékezni. Shaw valójában az egyenjogúság nagy filozófusa. És éppen az a szép ebben, hogy eszméit éppen olyan jól kifejezheti egy ismert nő sorsán keresztül, mint egy-egy példaértékű ismeretlen alak megformálásával.

Kicsit patetikusra sikerült a végén, ezer bocsánat érte, csak az az igazság, hogy én is meghatódtam ;-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arutluk.blog.hu/api/trackback/id/tr211357069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: shaw
süti beállítások módosítása